Субота, 18.05.2024, 12:39
Вітаю Вас Гість | RSS
хмаринка тегів
Весілля Опанаса Крокви кетчуп творчість В.Симоненка вино з троянд Новели та гуморески В.Симоненка ЗНО урк. мова та література скачать ЗНО казка про снігову бабу уроки з української літератури Написання складних прикметників раз Тричі являлась мені любов урок в 10 класі читання мовчки 5 клас Самостійна робота виготовлення валянок как шить валенки тест українська мова дієслово завдання з української мови тести з мови твір про війну учнівскі твори проведення методоб'єднаня протокол В. Стефаник контрольна робота Леся Українка М. Вороний відокремлені члени речення підсумковий диктант 6 клас українська мова підсумковий диктант підсумковий диктант українська мова диктант 10 клас підсумковий контроль з української диктант для 7клсау підсумковий контроль знань для 7 кл завдання ЗНО 2013 мова та літератур ЗНО 2013 з української мови та літе пробні завдання ЗНО конспекти уроків з української мови інноваційні технології навчання Марія Микицей нестандарнті уроки урок Будинок який умів розмовляти Урок української мови в 6 класі прикметники портрет Тараса Шевченка Вклонимося Кобзарю Поети-«шістдесятники» посадові інструкції
Навчайся весело
Cлучайное
Новини освіти
Завантажити плеєр
<
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 94
Слухай радіо
Пошук
Друзі сайту
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Пошук по сайту



ДОДАЙ СВОЮ СТАТТЮ!


Матерiал буде доступний пiсля перевiрки адмiнicтратором сайту

Головна » 2012 » Грудень » 5 » В.Симоненко новели і гуморески
23:31
В.Симоненко новели і гуморески
     БІЛІ ПРИВИДИ
      Білі привиди заходили до вестибюля, гупотіли незграбними ногами, ляскали долонями, і молочні хітони осипалися з них на підлогу.
      - Оце так зима! - вигукували одні, бо фантазії на більше в них не вистачало.
      - Привіт від Прадіда Мороза! - намагалися жартувати інші, кидаючи вологі пальта через бильце гардероба.
      Ліна автоматично посміхалася їм, бо треба ж бути ввічливою. "До чого всі вони нудні і невиразні", - прялася думка. Нудні і невиразні піднімалися в танцзал і приймалися монотонно шліфувати паркет, залицятися до таких самих нудних і невиразних дівчат або збивалися табунцями і страшенно бездумно патякали бозна про що й для чого.
      Ні-ні, Ліна не зневажає їх, просто їй страшенно жаль оцих бундючних гиндиків, що з дня на день тринькають свій час та енергію на танцюльках. Так, саме на танцюльках, бо вона не сміє кощунствувати і називати танцями оце шаркотіння.

      - Про що задумались, міледі? - рве Лінине прядиво занадто вкрадливий голос. Ага, це той самий, що вчора і позавчора намагався полонити її дотепами й мімікою, взятими напрокат з індійських фільмів.
      - Ви знову забули цигарки? - обминає очима його цукеркову посмішку.
      - Ви вліпили прямо в десятку, мем.
      - Номер? - збагачена його інформацією, Ліна добуває з правої кишені дешевого імпортного півпальта замусолену пачку "Казбеку". Немає сумніву, що цей галантний джентльмен смалить звичайнісінькі гільзи, котрі щовечора набиває якимось дешевеньким тютюном. Але з якою помпою він стукає мундштуком цигарки об коробку! Як велично чиркає сірником!
      - Може, ви підніметеся зі мною на один танець?
      - Ні, я не опущуся до цього.
      - О, ангел показує зуби! Але все-таки?
      - Слухайте, - каже вона роздратовано, - це гардероб, а не колекціонерня компліментів з позаторішніх фільмів.
      - Громадяни, будьте взаємно ввічливі, - метає лозунг чемний кавалер.
      - Відвідувачі, не заважайте працівникам виконувати свої службові обов'язки, - ультрачемно посміхається Ліна.
      - Може, леді назвуть своє ім'я?
      - Макбет.
      - Я чекатиму вас біля виходу.
      - Якщо балеро мають зайвий час, вони можуть скоротати його в товаристві однієї з балерин. - Ліна показує пальчиком угору.
      - Ты меня не любишь, не жалеешь...
      - Гурток художнього читання працює у вівторок і п'ятницю після третьої, - дає йому безплатну довідку. Хвала Всевишньому, заграли прощальний фокс, і тоненька цівочка людей потягнулася за одягом.
      Ліна ненавидить свою "професію", але їй страшенно подобається одягати і роздягати людей. Щось є в цьому магічне й незрозуміле, і коли вона нарешті підшукає собі справжню роботу, їй ще довго ввижатимуться букети людських облич, сміятимуться, сумуватимуть і проситимуть очі. Кінець кінцем сюди, крім професійних шаркунів, знічев'я забивається і чимало гарних хлопців та дівчат. Куди не зажене нудьга! Може, і їй колись доведеться марнувати свої вечори в отакому танцзалі, і помирати від нудотних та порожніх розмов, і вислухувати комісовані компліменти, і танцювати, "як поведе партнер"...
      Хух!.. Нарешті останнє пальто, останнє "до побачення". Можна й додому, але в тьоті Паші сьогодні жах скільки роботи - нанесли снігу, багна, накидали недокурків біля урн. Ліна пурхає по вестибюлю, а тьотя Паша бурчить і проганяє її додому.
      - Може, тебе хтось ще й чекає...
      - Хто чекає, той дочекається. - Ліна торохтить совком, шастає віником і обстрілює тьотю Пашу кулеметними чергами вражень, а та докоряє їй за нерозсудливість.
      - Колись і кортітиме, щоб залицялися, та ніхто не захоче... Дівування, воно стече, як вода навесні...
      Ліна похапцем одягається і водночас переконує тьотю Пашу, що вона зроду-віку і не подумає виходити заміж, бо тепер тільки й чути, що про розлучення, а путніх хлопців дуже мало.
      - Та йди вже додому, мороко ти моя гостроноса!.. А в хлопцях ти тямиш, мов коза в рогозі...
      Біля виходу її справді чекає білий привид. Він іде поруч, і від його розв'язної галантності не лишилося й сліду. Мимрить щось про погоду і неоковирно жартує. Лінине роздратування дрімає в найтихішому закапелку душі.
      - Мені подобається, що ти не ламаєшся і не кривляєшся, - каже білий привид.
      - То чого ж сам граєшся в денді?
      - А так...
      - І мене чекав "а так"?
      - Трішечки "а так", а трішечки не "а так".
      - - Мені не треба твоїх трішечок!
      - А мені треба!
      - Слухай, ти негідник чи ні? - ставить вона питання руба.
      - Може, й негідник, але не дуже, - зітхає хлопець, і вони замовкають, і йдуть поруч, і думають про своє.
      - Можливо, я дурень, - раптом каже Недуженегідник.
      - Дійсно, це ймовірно, - погоджується Ліна.
      - А ти розумна?
      - Хтозна. Мама каже, що я злюка.
      - Твоя мама - великий чоловік!
      І вони йдуть, а місто спить, а сніг валить і валить, і ліхтарі від снігу такі чудні й казкові, що Ліні здається, ніби вона ступила на іншу планету. І скільки загадок і несподіванок чекають її в цьому дивному, незнайомому, білому, рідному місті!
      Він так і не посмів узяти її під руку і попрощався біля під'їзду, не прохаючи, як інші, постояти з ним "хоч хвилинку".
      Ліна впала на біле як сніг простирадло і зітхнула тривожно й легко. У сні в неї з очей росли фіолетові квіти.
       
      БЕНКЕТ НА ТОКУ
      Омелько Гужко, сухорлявий балакун, скаржився на току вантажникам:
      - Що в тих інститутах, їдрі його навиворіт, тільки думають? Понавчають усяких дівок, а тоді маєш з ними рахубу. Ні побалакать, ні виматюкатися.
      Кучерявий секретар сільської Ради Трохим Канівець, якого в жнива одірвали від паперів, повчально замітив:
      - Положим, без матірщини прожить можна. Оно жінки ж не матюкаються...
      - Так то ж баби, - скорчив порепані губи Омелько. - А в нашому чоловічому ділі без цього важко.
      Прийдеш рано до тракторів, зразу ж тебе обступають з усіх боків - того дай, цього дай, отого дістань. А де візьмеш? З носа ж не висякаєш... Пошлеш їх усіх к такій матері, і якось мов легше стане. А хлопці дадуть тобі здачі, то й самі підбадьоряться. - Він пихнув цигаркою, вивалив густу хмару диму. - В нашому ділі без цього ніззя.
      Парубки дружно загиготіли, Данило аж навприсядки зайшовся, Омелько обминав оте капосне "ніззя", мов турок сало. І якщо воно таки випурхувало з його рота, всі знали, що бригадир тракторної бригади чимось дуже клопочеться. "Ніззя" - то його вуличне прізвисько, і Омелько вже не одну пляшку самогону ставив, щоб його так не дражнили. На тому латалося чимало любителів заправитися надурняк.
      - Чого іржете? - вилаявся Омелько. - Однак тепер самогону не сискать. А балакав я оте до чого? Прийшла сьогодні до мене агрономша та й каже:
      "Ви думаєте що-небудь, коли трактори на оранку пускаєте?" - "А що?" - питаю. "А те, - вона мені, - що ондечки ваш Федько посеред борозни "рятуйте" кричить. Трактор зупинився". - "Е-е, баришня, - пояснюю їй, - тут не думки потрібні, а запчасті". - "Ти диви, - прикидається янголом, - а я думала, що до трактора, крім запчастин, ще й голова не зашкодить". Ну мене й заїло. "Багато таких премудрих тут вештається, - одказую агрономші, - та тільки за весь їх розум копійку нову жаль дати". Ну, а потім зірвався язик з цепу, і я, значить, закрутив їй кілька обичайок. Вона попервах рака спекла, а потім оговталася і каже: "Матюкаться можна й ворону навчити. А трактор заправляти ворона не втне. А вам треба вміти. То везіть Федькові пальне. Механізатори мені!" Я ледве не провалився від сорому, а вона сміється очима і промовляє: "Як будете матюкатись, то поскаржусь, що поле засмічуєте. Від матюків же бур'ян росте".
      - Ну це вже вона заливає! - вигукнув Трохим.
      - Я теж казав їй таке, - провадив своє Омелько. - А вона гомонить, що про це і в книжці написано.
      - А може, й правда, - озвався лінивий на слова здоровань Данило. - Мені батько теж казали, що земля любить усе чисте - і зерно, і слово, і совість.
      - То може, до неї треба й руки печатним милом мити? - пирснув Трохим.
      - Для чого? - щиро здивувався Данило. - Хіба то брудні руки, якщо в них земля в'їлася?
      - Руки треба мити до їжі. Гігієнічно. - Трохим вставив учене слово.
      - А бідова ж дівка і на язик клепана, - захоплювався Омелько. - Щоб скинуть оце років п'ятнадцять, оддав би жінку сусідові і до агрономші підсипався б. Але ніззя, - зітхнув чоловік, і знову звалився на нього мішок парубоцького реготу. Все село знало, що бригадир любив свою Олену шалено й несамовито. Колись посмів її вдарити, вона забрала руденьких близнят й майнула до матері. Він благав її повернутися, став навколішки, але марно. Тоді Омелько ліг під ворітьми й сказав, що не встане і ріски в рот не візьме, доки Олена не простить йому.
      - А не простиш, то вмру. Тільки перед смертю собі кулака відрубаю.
      Він лежав колодою біля воріт два дні і дві ночі, - добре, що літо було, - а третього дня сипонув дощ. Змилувалась тоді Олена й забрала його в хату.
      - Ой, скажу тітці, - давився реготом Трохим, - доведеться вам язика рубати.
      - Ну, вона не така дурна, як ти, і понімає, де в жарт, а де до діла, - насупився бригадир. - А на твоєму місці я не ловив би гав. Таку дівку, як агрономша, не зустрінеш, хоч три дні пішки шмаляй.
      - Що це ви, дядьку, мене тут висватуєте? - сполохав тиху балачку грудний дівочий голос. - Ще подумають, ніби я вас найняла. - Вона стояла перед хлопцями і грала карими очима. Губи ясніли посмішкою, а ніс задиркувато стирчав угору.
      - Та це я не про тебе, - огризнувся Омелько. - Яка з тебе краля, коли ти підстрижена?
      Примхливість відразу як вітром здуло, і на її рожевому обличчі вже малювався інший клопіт:
      - Чи йтиме ще машина в село?
      - Та ждемо ж оце. Тут хіба на одну ходку лишилося, - сказав Данило.
      Всі почули себе ніяково і мовчали. Сонце з-за обрію прощально махало червоною косинкою, і дівчина впивалася тим прощанням. Вона втомлено присіла на ручній каламашці та й засумувала під перехресним вогнем парубочих зіниць.
      - А в якій же книжці написано, що від матюків бур'яни ростуть? - порушив мовчанку Данило. Дівчина повела бровою на Омелька. "Ич, старий брехун, а казав - не про мене теленькав", - торжествував її погляд.
      - Забула, як зветься. Дуже давно читала. - Вона знову була весела і жвава, і ніхто не повірив би, що дівчина взагалі сумувала колись. - А чого ви, хлопці, такі похнюплені? Не обідали, може? Так у мене цілий вузлик ласощів усяких. - Вона спурхнула з свого сідала, блискавично послала газету і припрошувала. - Хто не боїться, що причарую, їжте! Тільки щоб потім називали мене Тамарою, а не агрономшею. Добре?
      Вони відщипували від окрайця дрібні шматочки, кидали їх у роти і дякували їй очима не за їжу, а за щирість.
      У небі вже проростали перші зорі, а в душах крізь кірку настороженості проштрикувалися перші пагони довір'я. І капосні цвіркуни підгледіли те проростання й розплескали про це по всьому полю, а коники не вірили їм і спросоння виплигували на тік, щоб на власні очі пересвідчитися в тому.
      Коли довгождана машина намацала своїми довгими віями каламутний тік, бенкет каламашки вже закінчився, і Омелько Гужко подавав на десерт щось дуже легке й приємне, бо всі наввипередки пред'являли йому паспорти щирості - посмішки.
 НАЇВНЕ ДІВЧИСЬКО
      Вітер лагідно підштовхував її в спину. Вона вимахувала сумочкою і загравала з вітром - підставляла йому рум'яні щоки або раптом обкручувалася на одній нозі, і він грайливо окреслював її непорочний стан. Дівчина відчувала, що на ній схрещуються цікаві погляди, і їй це явно подобалося. Може, вчора, а може, тільки но ранком вона відкрила в собі жінку і трепетно переживала це відкриття.
      Вона ніби вдруге народжувалася на світ. На сіруватих великих очах раптом заіскрилася блискуча вогка поволока, конопляні пасма волосся чомусь поніжнішали і прищулилися до лобика, а тіло стало таким легким і слухняним що вона й сама дивувалася, як це вітер не вхопить її на свої легкі лапаті крила і не понесе кудись далеко-далеко.
      Дівчина була об тій порі, коли кожного манить щось загадкове, незбагненне і таємниче. Вона ще не знала, що та загадковість і таємниця - поруч, що то звичайна потреба юності кохати і бути коханою. Вона тільки знала, що прагне чогось дуже гарного і ще не звіданого, чогось такого, без чого й жити не варто.
      Дівчина йшла на роботу. Цілий вечір і ранок маги начиняла її інструкціями і годувала повчаннями, а вона дослухалася лише незрозумілої бентеги свого єства. Ну й що, коли вона вперше йде на роботу? Колись вона й до школи йшла вперше, а потім це стільки разів повторювалося, що аж обридло.
      - Тато насилу підшукав тобі місце, - наставляла мати. - Тримайся його. Робота чиста і люди там гарні.
      Подумаєш, люди там хороші! Ніби в іншому місці немає ще кращих. Ось вона стоїть в автобусі, і всі на неї дивляться такими добрими очима. Хіба в поганих людей бувають добрі очі? І взагалі хіба погана людина стане дивитися на гарну?
      Вона випурхує з автобуса і, заграючи з білим сніговієм, біжить до заводоуправління.
      - Де тут завком? - довірливо запитує у вахтера.
      - Це, дочко, на третьому поверсі праворуч, - каже він їй цілком серйозно, як і личить вахтерові говорити з дорослою людиною.
      - Я прийшла на роботу. Мене звуть Оксана Оришечко, - на повному серйозі доповідає вона вже підтоптаному чолов'язі з темними очима і галявиною серед чорної чуприни.
      - Ага. Дуже приємно, - відповідає той і міряє її лінивим поглядом. - Я голова завкому Крекотень. Для відвідувачів товариш Крекотень, для вас - Микола Панасович.
      Він запалює цигарку і не дуже доречно запитує.
      - Де вчилися друкувати?
      - У мами. Вона друкарка.
      - Сідайте за машинку.
      Він диктує їй метрів сорок бездумності з протоколу чи газети, а потім безбарвним голосом підбадьорює.
      Добре. Молодець. Зрідка це нам ставатиме в нагоді А тепер підшийте газети, бо тут справжній кавардак. - І простує до свого кабінету.
      Оксана мугиче пісеньку про сніг і вітер, газети тріпотять в її руках сірими крилами і слухняно лягають одна на одну. Вона з легеньким вихилясом огинає стола з підшивками і заходить до кабінету.
      - Миколо Панасовичу, газети підшиті.
      - От і добре.
      Якусь хвилину чути лише його важке дихання.
      - Якщо будуть відвідувачі, кажіть, що прийматиму з другої години. Зараз зайнятий. - Перед ним лежить розгорнутий журнал, у голосі його лінь і втома.
      - А що мені робити? - вихоплюється в неї.
      - Не спіши поперед батька в пекло, - несподівано переходить на "ти". - Будеш потрібна - скажу.
      Знічев'я вона гортає підшивки газет, друкує листа знайомій у село, скорботно заглядає в маленьке дзеркальце. Часом її викликає Микола Панасович:
      - Надрукуй список заочників.
      - Зніми копію з цього листа. Два примірники. 
      Стікає день. Проповзає тиждень. На незриму вісь часу намотуються одноманітність і нудота. Шурхотять папери, і стукає серце.
      - Коли вже я почну щось робити? - питає вона одного разу.
      - Ти прекрасно справляєшся з обов'язками.
      - А хіба в мене так і не буде справжнього діла?
      - Справжнього діла? - Микола Панасович навіть осміхається. - Наївне ти дівчисько. Кожне діло справжнє. Так нас учать.
      Вона починає щось палко доводити, а він поблажливо і докірливо хитає головою. Йому смішно чути її докази. Він - син свого часу. Колись якось висунувся, його підняли і посадили в це крісло. І він сидить. І сидітиме без жодних нарікань, доки не пересадять в інше. Як це завжди буває з людьми низької культури і убогої душі, совість його не турбує. Він навіть зверхньо дивиться на людей, особливо неспокійних, і вважає себе незамінимим. Порожнечу справді нелегко замінити чимось.
      - Знаєте, Миколо Панасовичу, - несподівано для самої себе каже Оксана, - завтра я не прийду на роботу...
      Вона не чує, що він бубонить їй услід. Вона вже біжить по східцях, сумочка викреслює кола, а в грудях оживає щось незмірно дороге і ніжне, відвойоване в байдужості.
      Оксані знов хочеться, щоб на неї дивилися. І справді, в автобусі вона ловить чийсь погляд. Ага, це он той чорнявий. Він зводиться з місця і пропонує:
      - Сідайте, будь ласка.
      - Я зараз сходжу, - прямує дівчина до виходу, - почуваючи на собі його незвичайний погляд. Перед тим, як зійти, вона озирається, раптом показує парубійкові кінчик язика і виплигує на асфальт.
      Вітер підхоплює Оксану на свої білі крила, вона кокетує з ним і зовсім не думає про те, що мама страждатиме від її нерозважного вчинку.
Категорія: Українська література | Переглядів: 662 | Додав: teachermov | Рейтинг: 0.0/0


Похожие 0:




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]