Субота, 18.05.2024, 15:30
Вітаю Вас Гість | RSS
хмаринка тегів
Весілля Опанаса Крокви кетчуп творчість В.Симоненка вино з троянд Новели та гуморески В.Симоненка ЗНО урк. мова та література скачать ЗНО казка про снігову бабу уроки з української літератури Написання складних прикметників раз Тричі являлась мені любов урок в 10 класі читання мовчки 5 клас Самостійна робота виготовлення валянок как шить валенки тест українська мова дієслово завдання з української мови тести з мови твір про війну учнівскі твори проведення методоб'єднаня протокол В. Стефаник контрольна робота Леся Українка М. Вороний відокремлені члени речення підсумковий диктант 6 клас українська мова підсумковий диктант підсумковий диктант українська мова диктант 10 клас підсумковий контроль з української диктант для 7клсау підсумковий контроль знань для 7 кл завдання ЗНО 2013 мова та літератур ЗНО 2013 з української мови та літе пробні завдання ЗНО конспекти уроків з української мови інноваційні технології навчання Марія Микицей нестандарнті уроки урок Будинок який умів розмовляти Урок української мови в 6 класі прикметники портрет Тараса Шевченка Вклонимося Кобзарю Поети-«шістдесятники» посадові інструкції
Навчайся весело
Cлучайное
Новини освіти
Завантажити плеєр
<
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 94
Слухай радіо
Пошук
Друзі сайту
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Пошук по сайту



ДОДАЙ СВОЮ СТАТТЮ!


Матерiал буде доступний пiсля перевiрки адмiнicтратором сайту

Головна » 2012 » Грудень » 5 » В.Симоненко гуморески і новели
23:28
В.Симоненко гуморески і новели
   ПОСМІШКИ НІКОГО НЕ ОБРАЖАЮТЬ
      Дерева цілий день вимітали небо своїми зеленими мітлами, і надвечір з-за хмар таки виглянуло сонце.
      Воно було велике і засоромлене. Гроза обмила втому не лише з вродливої природи - я майже фізично відчував, як у грудях забрунькувала радість. Якась безпричинна і вже зовсім нестатечна радість.
      Я сів на лавку в скверику і усміхався деревам, сонцю, пошматованим хмарам і перехожим. Потім поруч зі мною сіла дівчина. Вона, теж радіючи всім єством, жадібно впивала очима красу надвечір'я. На її безпроглядно темних бровах втомлено присіли невидимі клаптики вологи, і від того брови стали трішечки сивуватими і неймовірно красивими.
      - Чому ви посміхаєтесь?
      Вона здивовано глянула на мене і відповіла
      - Хіба я знаю?
 
      Ми сиділи і посміхалися всім і всьому, а я - трішечки - посміхався лише до неї, і вона - трішечки - посміхалася лише для мене. І нам було прекрасно і весело, і між нами не було нічого, крім німої щирості.
      А потім на нашій лавці сів сивий-сивий чоловік і теж заходився дарувати всім і всьому свою вечірню посмішку. Він не заважав нам, а ми не заважали йому - простору для посмішок вистачало.
      - Боже мій, до чого тепер безсоромна молодь! - зупинився біля нас перехожий, сповнений гніву. Це був такий дисонанс у надвечірній радості, що різонув навіть мої немузикальні вуха. Але я посміхнув ся йому й мовив:
      - Це ви, мабуть, не про нас кажете...
      - Ні, я про вас! - Перехожий аж тупнув ногою.
      - Даруйте, але ми нічого не робимо.
      - Хіба можна так зухвало показувати всьому світу своє щастя?
      - У нас немає ніякого щастя, - посміхнулася йому дівчина. - У нас є тільки радість.
      - І до того ж у кожного своя, - докинув я.
      - Ви ображаєте людей, ви своєю поведінкою на водите тінь на теперішню молодь, - вичитував нас перехожий.
      - Хіба посмішка може когось образити або накинути тінь? - допитувався я, хоч не сподівався ні якої відповіді.
      Я знав, що він повчатиме нас, доки не зіпсує настрою і мені, і дівчині, і вечорові. А потім піде, задоволений собою так, ніби й насправді утнув щось ду же гарне.
      - Ну, чого ви сидите перед очима у всіх і шкірите зуби? - дошульпувався він. - Хіба для вас мало закутків?
      - Чого це посмішки треба шукати по закутках?
      - Бо треба поводитись пристойно.
      - Ви, певне, думаєте, що ми закохані? - раптом запитала дівчина.
      - У всякому разі, якісь там фіглі-міглі між вами Є, і не треба ними муляти очі порядним людям.
      - Та ми навіть незнайомі! - засміялася дівчина. 
      Від несподіванки він ледве не став кам'яним монументом.
      - Як? Ви навіть не знайомі? І ви сидите поруч і посміхаєтесь одне одному перед очима цілого міста?
      Мені здавалося, що він репне від гніву. Він так заходився шпарувати нас банальностями, що навіть сонце спіткнулося і нахромилося на вістря тополі. Я хотів уже заткнути вуха і сторчма кинутися куди влучу, але тут озвався отой сивий-сивий чоловік.
      - Якого дідька ви прилипли до цих молодят? Нехай собі посміхаються, це ображає тільки бегемотів.
      - Через таких потуральників, як ви, і молодь у нас розбещена, - з жовчю напереваги ринув захисник цнотливості на сивочолого.
      - Та йдіть геть, бо покличу міліціонера, - втомлено відповів той. - Зануда.
      - Це вас треба в міліцію! Безсоромники! - зарепетував ображений, але таки ушнипився йти, і за хвилю його постать, сповнена обуренням і прописними істинами, зникла за остріхом кущів.
      А ми знову сиділи і посміхалися. І небо реготало так, що аж видно було його червоні ясна.
       
      СІРИЙ ПАКЕТ
      Коли поїзд смикнув вагони і Слава скочив на підніжку, ми збилися докупи і скандували щосили.
      - Славі - слава! Славі - слава!
      Слава махав нам на прощання якоюсь брошурою, щось кричав, але ми не чули і не хотіли чути, - тоді він висолопив язика і скорчив таку гримасу, що йому могла б позаздрити мавпа.
      Таким він і пішов з мого життя, а якщо повернеться, - то, я певна, таким самим. У мене в сумочці лежав сірий пакет. Цю коштовність Слава вручив мені вже на пероні і попрохав:
      - Прочитаєш, коли поїзд удаль загуркоче... 
      Чудний, милий кривляка цей Слава. Я через нього набралася стільки лиха і неприємностей, що повинна б ненавидіти його, як кажуть, усіма фібрами душі. Передусім він недолюблював мою маму, а вона платила йому тією ж монетою так щедро, що навіть при ньому казала мені:
      - Коли вже ти віднадиш оце опудало?.. 
      Слава реготав і дражнився:
      - Ображаючи мене, тьоха Зінет, ви ображаєте майбутнє. Ми - ваша зміна. Коли ви гратимете в шахи з Магометом або Ісавом, я ще швендятиму по землі і вноситиму посильний вклад у розвиток цивілізації...
      - Боже мій, цей дикун базікає про цивілізацію! - драматично вигукувала мама.
      У мене на столику стоїть Славине фото, яке я сама в нього попросила. Мама ненавидить цей відбиток, бо Слава на ньому ніби живий. Лукавим поглядом спідлоба оглядає він наше житло, і здається, що з його великих губ ось-ось зірветься насмішка. Невеличку бородавку біля носа я перетворила на симпатичну коричневу мушку, і від цього Слава став ще чуднішим.
      ...Ми поверталися з вокзалу, потім довго ще в нашій квартирі харчала радіола і дзвеніли чарки, але все було не так, як раніше. А може, це тільки мені було не так, а всім іншим - так. Може, інші попрощалися з Славою навіки ще на вокзалі. Може, інших він не образив так, як мене, отією мавпячою гримасою. Я чекала, що він хоч попрощається зі мною по-людськи. Кривляка!
      Коли всі нарешті розповзлися по домівках, я, стомлена, сіла на канапу і роздерла пакет. Роздерла зубами, бо ніколи було шукати ножиці. Роздерла і дістала з пакета... конверт! Звичайнісінький поштовий конверт з маркою в чотири копійки. Мені хотілося побити вчителя, котрий навчив Славу так красиво, ка-лі-гра-фіч-но писати. На конверті були слова: "Розкривати лише в тому разі, якщо кохаєш". Жахливим каліграфічним почерком написав Слава цю засторогу. Жоден раз його рука не здригнулася. Філолог!
      Спочатку я кинула конверт на підлогу і люто топтала його ногами. Я мстила тому кривляці за чотири довгих роки, що він забрав у мене. Забрав свавільно, віроломно і кат його знає для чого. Чотири порожні, нікчемні роки! Тисячу чотириста шістдесят один день морочив мені голову, щоб піднести в дар оцей жалюгідний конверт вартістю в п'ять копійок!
      Потім я вхопила конверт і розірвала його. Ні, звичайно, не на шматочки, я просто дістала з нього мікроскопічно малий аркушик паперу і прочитала:
      "Ще цілий рік ти колекціонуватимеш у залікову книжку дорогоцінні автографи екзаменаторів. Я чекатиму тебе цілий рік (Нахаба! Я чекала чотири роки! Одну тисячу чотириста шістдесят один день), хоч не знаю, чи зважишся ти кинути Київ задля якогось пришелепкуватого баламута. Але я чекатиму. Я кохаю тебе до божевілля. Слава".
      І все. Більше ні слова. Навіть клякси не знайшла я на цьому холодному клаптикові паперу. Він таки справді божевільний. Завтра ж куплю гамівну сорочку і відправлю йому терміновою посилкою. Нехай носить на здоров'я!
      Невже зараз він уклався на свою плацкарту і спить?..
       
      ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПОЄДИНОК
      В Опанаса Шворня завжди збиралася літературна публіка. Невизнані генії всідалися за круглим столом і починали дискусії. Ці словесні поєдинки були такі гарячі, що за якихось півгодини кімната наповнювалася димом. А диму ж без вогню не буває.
      Одного разу, коли письменники вже порозкривали роти, щоб здивувати світ новими великими думками, , Шворень схопився з свого (точніше, позиченого в сусідки) стільця і закалатав:
      - Товариство! Я пропоную влаштувати конкурс.
      - Як? - підвів голову гуморист.
      - Гм, - чиркнув сірником послідовник Ремарка.
      - Що? - перепитав сатирик.
      - Коли? - недбало кинув поет, готовий у будь-яку хвилину виявити своє обдарування.
      - Валяй, - підвів підсумок реаліст.
      - Ну, то слухайте. - Шворень хотів стати на стілець, але сусідка з дверей показала йому електричну праску, і Опанас змушений був продовжувати з підлоги. - Вчора я підслухав прощання двох закоханих. Як ви думаєте, що говорила дівчина юнакові? Певен - не вгадаєте: вона просила, майже благала, щоб він не їхав автобусом, а йшов пішки. Так от: нехай кожен логічно обгрунтує це її прохання. Хто буде найближче до істини, той переможе.
      - А хто буде арбітром? - не втримався від запитання реаліст.
      - Я дівчину приведу, - роз'яснив Шворень. - Хто перший?
      Усі замовкли. За хвилину поет підвівся з місця і закотив очі під лоба. Він належав до новітньої школи, яка, - на заздрість тим, що відмовилися від розділових знаків, - творила красу, користуючись лише останніми.
      Риска, дужка, знак окличний, Знак питання симпатичний, Три тире, чотири коми - От вже й істина відома.
      - Геніально! - вигукнув Шворень і так заплескав у долоні, що на смерть перелякав рудого кота, який дрімав посеред столу і був його єдиною прикрасою.
      Після цього взяв слово послідовник Ремарка:
      - Вона знала, що в той вечір він випив багато вина і пива. Отже, йому на кожній зупинці доводилося б вискакувати з автобуса. Тим паче що в нього слабкий сечовий міхур.
      Сатирик теж не примусив себе довго чекати:
      - Він не мав постійної прописки і до того ж був п'яний. Дівчина боялася, що в автобусі його затримає міліція. Вона, по-моєму, спекулянтка.
      Реаліст, почухавши тім'я трохи більше, ніж слід було, випалив одним духом:
      - Вона ревнувала його до кондукторші. Не встиг він знову піднести руку до тім'я, як затараторив гуморист:
      - Вона працювала з ним в одній установі. Була дуже скупа. Вона боялася, що юнак потрапить під автобус. В такому разі з усіх працівників збирали б по карбованцю на вінок, а дівчина не бажала розлучатися з карбованцем.
      Цей феноменальний дотеп так розсмішив Шворня, що на нього напала гикавка. Нарешті, зібравши всі сили, щоб подолати регіт, Опанас звернувся до сусідки:
      - А тепер. Пашо, скажи, хто з них був найближче до і-і-і-стини?
      - Найближче до стіни сидить оте опудало, - сказала Паша на замріяного поета. - Але я не розумію, для чого таке дурне запитання?
      - Я питаю, хто з них найближче був до правди?
      - Та всі плели чортзна-що! А я просила хлопця, щоб він не їхав автобусом, бо хотіла, щоб стояв він зі мною до світанку. А останній автобус відходить дуже рано - всього о першій годині ночі. Дійшло? - відповіла Паша і, показавши язика невизнаним геніям, вибігла геть.
       
      НЕЙМОВІРНЕ ІНТЕРВ'Ю
      Ранком Шворня розбудив телефонний дзвінок. Опанас узяв трубку.
      - Слухаю.
      - Шворень? Це з редакції "Поетичний дріб'язок". Зараз до вас прийде наш кореспондент. Зустріньте його у всеозброєнні.
      Опанас кинув трубку і зарядив пугача. Скоро в кімнату ввалився незграбний і заяложений юнак. Його руда морда була обдерта і вкрита вуграми. Дивився спідлоба полохливо, але нахабно.
      - Добрий ранок! Ягоди поспіли. Не ждали? А я от - ніжним тілом у віконце вліз і став.
      - Хто ти? - дико вигукнув Опанас, спантеличений появою цього суцільного виродка.
      - Я репортер. Я гібрид поезії та прози і газети незаконний син. Ясно? Я мислю образами. Все сказане тут ви можете знайти в моїй збірці "Лакований бруд". Спробуйте зрозуміть.
      - Ви з "Поетичного дріб'язку"? - нарешті вибрав паузу, Шворень.
      - Я скроплюю там поетичну палітру. Питання перше: де, коли, яким чином ви народилися? 
      Шворень розкрив рота, але виродок не вгавав:
      - Мене мати не родила, я родився сам. Мій талант - це мускули машинні, голова - лабораторний лабіринт. Я останнє слово науки. Стою край шляху в жовтім молочаї - відсидів за ділом я в калині. Да, бувало. Ех, летить жирафа понад житом. До речі, де пройшло ваше дитинство?
      - Я народи...
      - Ага. Я й забув. Біля хати я серцем порожнім напуваю голодних гусей. Кажуть, каламбур. А дозвольте запитати вас, що таке талант? Не знаєте? Ну, от. Талант - це... Стривайте, я відхилився. Отже, де ви навчалися?
      Балакучий виродок навіть не збирався замовкнути.
      - Я знаю, що прийде мій час і на мою сорочку тріпотливу ручища покладе. Шо? Мене дивує ваша нескромність. Ви не смієте перебивати гостя, особливо мене. Ага! Я взнав тебе по голосу і звуку. Крокую рибною землею, скидаю чоботи сушить. Гарно? Сам собі заздрю. А ви знаєте: сіно пахне космосом і бронзою, що мені на пам'ятник кують. До вас не дійде.
      У Шворня трусилися руки, він гарячкове виробляв план дій.
      - Над чим ви зараз працюєте? - захлинався "терорист". - Я очима чую, вухами я бачу, на моїй долоні всесвіт спочиває.
      Він підійшов до дзеркала, глянув у нього і здивовано запитав:
      - Це що за злодій? Вбивця? Грабіжник?
      - Геній, - просичав, Шворень.
      - Справді? А я гадав, що тільки я...
      - Дайте йому руку, - порадив, Шворень. "Терорист" повернувся до дзеркала і простягнув руку... Шворень стукнув його карафкою по тім'ї і жбурнув гостя за двері.
      Хвилину було тихо. Потім під міцними ударами двері затріщали і в свіжі щілини ввірвався життєстверджуючий вірш:
                            Зорі кукурікають в квасолі, 
                            Сіріус присів на перелаз. 
                            В ковдрі неба в зорянім наколі 
                            Віз я Київ милій напоказ.
      У, Шворня не було вибору. Він кинув писати вірші. Двійник більше не з'являвся.
       
 
       
     
Категорія: Українська література | Переглядів: 662 | Додав: teachermov | Рейтинг: 0.0/0


Похожие 0:




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]